"Вітаю всіх гостей! Данний блог створений для вчителів початкових класів, дбайливих батьків та допитливих учнів. Тут ви зможете знайти дуже багато корисної та цікавої інформаціі!!!! Сподіваюся,що Вам сподобається!!!!

четвер, 14 травня 2015 р.

Сьогодні на уроці!

Математика - Ур 6, вивчити написання круглих багатоцифрових чисел №1, звернути увагу на завдання №7, домашня сторінка. На наступному тижні сам. робота і підсумкова к/р за рік.

Укр. мова - Ур 6, виконати завдання до. сторінки + фонетичний розбір слова "Юнацький" , зразок на ст. 44. На наступному тижні контрольний диктант. Списування і мовна тема за планом  частини 9.

Приголосні звуки творяться лише з шуму або з переважанням шуму над голосом називаються шумними. Приголосні звуки, що творяться за допомогою шуму та голосу, в яких голос переважає над шумом, називаються сонорними. До сонорних належать наступні приголосні: [м],[в],[н],[л],[р],[й], а також м'які [л'],[р'],[н']. Легко запам'ятати сонорні за допомогою вислову: «Ми винили рій».
Шумні приголосні поділяються на дзвінкі, що творяться за допомогою шуму та голосу, та глухі, що утворені лише за участю шуму. Дзвінкі та глухі приголосні складають пари, які варто запам'ятати, це знадобиться при вивченні фонетичної транскрипції:
Дзвінкі
[б]
[г]
[ґ]
[д]
[ж]
[д͡ж]
[з]
[д͡з ]
[д']
[з']
[д͡з']

Глухі
[п]
[х]
[к]
[т]
[ш]
[ч]
[с]
[ц]
[т']
[с']
[ц']
]
Лише глухий приголосний [ф] не має пари.
Глухі приголосні можна легко запам'ятати за допомогою вислову: «Хоч фокус – це шепіт».
Увага: Аналізуючи завдання тестів ЗНО, ми зауважили, що сонорні приголосні у більшості випадків відносяться до дзвінких приголосних. Однак в деяких завданнях з фонетики слід розрізняти власне дзвінкі і сонорні. Наприклад, дзвінкі приголосні можуть оглушуватись, а сонорні – ні. Проте у завданнях, де необхідно знайти глухі чи дзвінкі приголосні, сонорні вважаються дзвінкими.

Немає коментарів:

Дописати коментар