"Вітаю всіх гостей! Данний блог створений для вчителів початкових класів, дбайливих батьків та допитливих учнів. Тут ви зможете знайти дуже багато корисної та цікавої інформаціі!!!! Сподіваюся,що Вам сподобається!!!!

пʼятниця, 30 вересня 2016 р.


Петриківка пишається своїм Центром народного мистецтва «Петриківка», створеним у 1991 р. Це перше підприємство в Україні, де народні майстри з найманих працівників перетворилися на співвласників. У 2005 році на 4-му з'їзді Національної Спілки художників України прийнято рішення про присвоєння колективу центру почесного звання «національного». Підприємство створює вироби з дерева з петриківським розписомна токарній, столярній та ручно-різьбленій основах з екологічно чистих, високоякісних матеріалів на базі древніх народних традицій регіону. Кожний майстер працює за власними задумами, має своє творче обличчя. Колектив об'єднує 40 провідних майстрів Петриківки, серед них 20 членів Національної Спілки художників України, 5 заслужених майстрів народної творчості України. 



 Напередодні великого свята Покрова пресвятої Богородиці на козацькому хуторі Галушківка, який знаходиться неподалік від широко відомої Петриківки відкрився перший і доки що єдиний в Україні Музей Хреста.
       Завдяки багаторічним пошукам і підтримці багатьох небайдужих людей у численних вітринах Музею можна побачити більше 2000 хрестів і хрестиків, які представляють 15 областей України.
      Ідея створення подібного Музею почала народжуватися досить давно – ще коли розпочиналися дослідження старовинного козацького міста Самарь, на місці котрого пізніше збудували Богородицьку фортецю. Тоді серед перших знахідок було досить багато натільних хрестиків XVII–XVIII століть, які треба було визначити, датувати і пов’язати з тими чи іншими подіями на території пам’ятки. Літератури з цього питання було обмаль, приходилося спілкуватися з різного роду шукачами, а іноді – і купувати у них якісь речі. Так почала накопичуватися невелика колекція хрестиків.
 І сама місцевість дуже гарна. Ми бачимо частину справжнього зимівника чи хутора колишньої Протовчанської паланки, а навколишні осередки місцевого зеленого туризму тільки додають неповторного відчуття занурення у минуле!
Результат пошуку зображень за запитом "галушківка козацький хутір"

Результат пошуку зображень за запитом "галушківка козацький хутір"

Немає коментарів:

Дописати коментар